(function() {var wf = document.createElement('script');wf.src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/webfont/1/webfont.js';wf.type='text/javascript';wf.async='true';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(wf, s);})();
Peter

In alcohol zitten veel calorieën en als je eenmaal een glaasje op hebt volgen er meer. Dit is een veel besproken onderwerp in bij het afvallen. Maar gaan afvallen en alcohol eigenlijk samen?

In deze blog lees je er meer over!

Wat is alcohol?

Alcohol is een werkzame stof in verschillende soorten dranken. Je gaat je er blijer, energieker en zelfverzekerder door voelen. 

Ook is het een verdovend middel. Dit kan gevaarlijk zijn als je er teveel van gaat drinken. Je kan dan een alcoholvergiftiging krijgen en dat kan zelfs lijden tot de dood als gevolg.

Het ontstaat door het gisten van gerst. Bij alcoholische dranken tot 15% wordt deze methode toegepast.

Om het alcoholpercentage in een drank hoger te krijgen wordt er gebruik gemaakt van destillatie. 

Er wordt dan gebruik gemaakt van de kookpunten van bepaalde stoffen. Deze worden verwarmd en zullen dan verdampen of vloeibaar blijven. Zo houd je pure alcohol over en kan je het percentage in een drank verhogen.

alcoholische drank

Nadelen alcohol

Alcohol kan jouw een avond als nooit tevoren bezorgen, maar dan zal je de nadelen ervan de dag erna zeker merken. Een droge mond, hoofdpijn, misselijk, slapjes. Dit is de kater.

Als je teveel alcohol hebt gedronken kan jouw lichaam het uitdrogen. Dit kun je voorkomen door een flink glas water te drinken voordat je gaat slapen. 

Ook komen er stoffen vrij tijdens het afbreken van alcohol. Hierdoor krijg je het misselijke gevoel

Ook beïnvloed alcohol gebruik je hersenen. Als je een avond iets te veel op hebt kan het zijn dat je je niet veel meer herinnerd van wat je allemaal hebt gedaan. 

Ook kun je je minder goed focussen de dag na alcohol gebruik.

Calorieën in alcohol

In alcohol zelf zitten 7 calorieën per gram. Als je dit vergelijkt met 1 gram koolhydraat ( 4 calorieën) en 1 gram vet ( 9 calorieën) valt dit best mee. 

Het gaat echter om de drankjes die het erg calorierijk maken. In bier zitten bijvoorbeeld ook veel koolhydraten. Dat zorgt ervoor dat het aantal calorieën ook toe neemt. 

Bekijk de lijst hieronder om te kijken in welke alcoholische drank het meeste calorieën zitten.

Calorieën lijst:

Per glas

Bier:

Droge witte wijn:

Zoet witte wijn:

Rode wijn:

Wodka:

Gin:

Whiskey:

Jenever:

Jägermeister:

Aantal calorieën:

110 kcal

100 kcal

130 kcal

117 kcal

85 kcal

75 kcal

72 kcal

72kcal

82 kcal

Alcohol en afvallen

De bedoeling bij afvallen is dat je onder je calorie behoefte gaat zitten. Dit betekent dus dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan dat je er verbrand.

Je moet er dus voor zorgen dat je niet te hoog in calorieën komt te zitten, doordat je een avondje wilt gaan drinken. 

Om de schade van een avondje drinken te beperken kun je de volgende tips gebruiken. Zo kun je toch alcohol drinken tijdens het afvallen! 

Tip 1: Drink sterke drank

In het lijstje hierboven zag je dat in een glas wodka minder calorieën zitten dan in een glas bier. Het ligt wel aan de hoeveelheid wodka je drinkt. 

Wodka wordt vaak gemengd met een zero drank. Zo krijg je alleen de calorieën binnen van de wodka en niet van de mix drank.

Bovendien drink je een stuk minder wodka, omdat hier een veel hoger alcoholpercentage in zit. Dit scheelt dus veel calorieën.

Tip 2: Geen vette hap

Vaak ga je met je vrienden na het stappen nog even lekker naar de snackbar. Daar haal je dan nog even een vette hap en daarna ga je weer naar huis. 

Dit zorgt ervoor dat je erg veel calorieën extra binnen krijgt, terwijl deze maaltijd eigenlijk niet nodig was.

Zorg er dus voor dat je deze vette hap vermijdt.

Tip 3: Compenseren

Om te zorgen dat je toch nog onder je calorie behoeft komt, kun je gaan compenseren. 

Door bijvoorbeeld pas in de middag je eerste maaltijd te eten sla je jouw ontbijt over. Dat scheelt al 400 calorieën. Deze kun je later dan weer nuttigen in de vorm van een alcoholisch drankje.

Ook kun je bij de avond maaltijd de koolhydraten inperken. Dit doe je omdat je later in de avond toch drankjes gaat nuttigen waar koolhydraten in zitten. Zo bespaar je ook ongeveer 400 calorieën.

Kiloburner

  Gezond afvallen?

  • Het #1 product voor afvallen in Nederland

  • Methode voor gezond en snel afvallen

  • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *