(function() {var wf = document.createElement('script');wf.src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/webfont/1/webfont.js';wf.type='text/javascript';wf.async='true';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(wf, s);})();
Peter

Havermout is gezond. Dat wordt al jaren gezegd.

Als ontbijt, tussendoortje, in een smoothie. Overal wordt het in verwerkt. Er wordt gezegd dat het helpt met afvallen en je ziet er alleen maar positieve reacties over .

Maar waarom is havermout nou zo gezond?

wat is havermout?

Havermout wordt gemaakt van haver. Dat is een volkoren graan soort. Daardoor zitten er veel vezels in.

De producent haalt eerst de haverkorrel uit het haver. Dan worden de korrels gewassen en gepeld en Daarna worden ze geplet en geknipt. Soms worden ze voor gebruik ook nog gestoomd. Dat wordt gedaan om de bereidingstijd voor de consument in te korten.

Waarom is havermout gezond?

In de eerste plaats is havermout een volkoren graan. Daar zitten veel vitamines, mineralen en vezels in. De vezels zorgen ervoor dat je darmen soepel blijven werken. Daarnaast zitten er bétaglucanen in. Bétaglucanen verlagen het cholesterol in het bloed. Jouw kans op kanker wordt hierdoor kleiner.

Daarnaast bevatten ze veel vitamines en mineralen. Die zorgen voor het herstel van het lichaam en houden het gezond. Ook bevorderen ze de groei bij kinderen en versterken ze het immuunsysteem. Je kunt vitamines en mineralen niet zelf aanmaken, daarom het van belang dat je ze binnen krijgt.

Havermout bevat de volgende vitamines en mineralen:

 • vitamine A
 • vitamine B
 • calcium
 • magnesium
 • calium
 • koper
 • mangaan
 • fosfor
 • ijzer
 • zink

Er zitten ook veel eiwitten in havermout. Eiwitten bevorderen de spiergroei en de spieropbouw. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je op gewicht blijft. Eiwitten verteren namelijk heel makkelijk en je houdt er een vol gevoel van over.

De kans op hart- en vaatziekte, kanker, overgewicht en botontkalking nemen ook af, als je genoeg eiwitten binnen krijgt.

Een aantal eiwitten maakt je lichaam zelf aan, maar het is belangrijk dat je er zelf ook nog voor zorgt dat je ze binnen krijgt. Daarvoor is havermout dus een goede oplossing.

Een derde kenmerk is, dat er veel gezonde vetten in zitten. Gezonde vetten verlagen de bloeddruk en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast maakt je lichaam niet alle benodigde gezonde vetten aan. Hierdoor is het dus belangrijk dat jij deze binnen krijgt, door middel van voedsel.

Deze redenen beschrijven dus al waarom havermout zo gezond is!

Wat bevat havermout?

100 gram havermout bevat:

Energie

Vetten

Waarvan verzadigde vetten

Koolhydraten

Waarvan suikers

Vezels

Eiwitten

Zout

370 calorieën

5,5 gram

1,0 gram

65,0 gram

15,5 gram

8,3 gram

11,0 gram

0,1 gram

In een bakje havermout zitten gezonde voedinsstoffen

wat doet havermout met je lichaam?

1. Het verlaagt de cholesterolgehalte in je lichaam.

Het is bekend dat vezels goed zijn voor je maag de doorloop van je darmen. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de vezels in havermout en je cholesterol. Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad een verband is tussen het eten ervan en het verlagen van je cholesterol.

2. Het zorgt energie in je lichaam.

Door de langzame koolhydraten die er in zitten, zal je veel energie hebben op de dag. In de meeste andere koolhydraat rijke producten zitten snelle koolhydraten. Hiervan krijg je pieken en dalen in hoe energierijk je jezelf voelt. Als je havermout eet blijft je energie steeds hetzelfde niveau. Je zult dus steeds evenveel energie hebben!

3. Verminderd jeuk en ontstekingen

Havermout bevat veel antioxidanten. Deze stoffen halen agressieve stoffen in je lichaam weg die voor schade, jeuk en ontstekingen kunnen zorgen. Hierdoor zal je daar dus minder last van hebben.

Dit is waarom havermout dus gezond is voor je lichaam!

Is havermout beter dan brood?

Brood en havermout zijn allebei producten uit de schijf van vijf. Ze bevatten veel koolhydraten. Daarom is het gezond dat je een van deze twee producten eet op een dag. In havermout zitten in vergelijking met brood minder calorieën. 100 gram brood bevat ongeveer 400 calorieën. Dit in vergelijking met havermout niet zo’n groot verschil.

Waarom is het dan toch goed om havermout te vervangen voor brood?

De voornaamste reden is dat havermout een stuk beter voedingswaarde heeft. Onder andere door de Vitamines en mineralen erin. Deze zal je niet terug vinden in brood.

Daarnaast is het beter om havermout te eten tijdens je dieet. Doordat je een stuk voller zit en je minder calorieën binnen krijgt in vergelijking met brood, Zal je dit gaan merken bij het afvallen. Op brood doe je namelijk ook nog beleg dat tikt flink aan.

Eet toch elke week nog minstens een keer brood.

Hierdoor houd je variatie in je eetpatroon. Ook zitten er in brood voedingsstoffen die niet in havermout zitten, zoals jodium. Dit is een stof die heel belangrijk is voor je lichaam. Het stimuleert namelijk de groei en het optimaliseren van je stofwisseling en je schildklier.

Als je te weinig van deze stof binnen krijgt loop je de kan op een jodium tekort. Dit heeft een nadelig effect op jouw gewicht en je lichaam.

Havermout is gezonder dan brood

Havermout en afvallen

Zit er een verband tussen een havermout en afvallen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten die je op een dag binnen moet krijgen, ligt tussen de 60 en 100 gram. In havermout zit 65 gram. Als je dus 100 gram havermout zou eten, mag je de rest van de dag bijna geen koolhydraten meer binnen krijgen.


Maar havermout is daarin een uitzondering. In havermout zitten namelijk langzame koolhydraten. Dat zorgt ervoor dat de energie niet meteen wordt opgenomen, maar dat het over de dag wordt verdeeld. Omdat de koolhydraten over de dag verdeeld worden, is de kans groter dat ze worden verbrand. Daardoor zal je er geen vet van maken, dit in tegenstelling tot snelle koolhydraten.

Ook is het aantal calorieën in havermout beperkt in vergelijking met andere koolhydraat rijke voeding. Dit heeft natuurlijk een positieve invloed op jouw gewicht.

Een ander groot voordeel van havermout is dat het heel vullend is. Dat zorgt er voor dat je het makkelijker vol houdt tot de volgende grote maaltijd op de dag. Daardoor zul je veel minder snel gaan snoepen. Dit scheelt dan weer een aantal calorieën op een dag.

Havermout heeft dus vele voordelen als het gaat om afvallen. Kies dus voortaan voor havermout in plaats van andere graanproducten.

fabels over havermout

1. Van havermout val je af!

Dit is inderdaad een fabel. Nadat je net hebt gelezen wat er allemaal zo goed is aan havermout, zou je kunnen denken dat je er zoveel van kunt eten als je wilt. Dit is niet zo!

Van havermout zit je snel vol en het bevat veel goede voedingsstoffen. Alleen: als je twee keer per dag havermout eet, zit je al gauw tegen de 800 calorieën aan. Dat is een behoorlijk aantal.

Dus wees er bewust van dat je er zelfs met havermout op moet letten hoeveel je ervan eet!

2. Gluten vrij

Overal op internet staat dat havermout glutenvrij is. Dat is niet zo.

Zelf bevat het inderdaad geen gluten, maar sommige havermoutvarianten zijn in aanraking gekomen met producten waar wel gluten in zitten.

Daardoor bevat de het uiteindelijk toch gluten. Dus als je gluten allergie hebt, kijk dus altijd of er gluten in zitten.

3. Havermoutpap is gezond

Dat is niet altijd zo. Als je zelf havermoutpap maakt, maak je dat meestal met water of melk. Dat is een goede basis voor een gezonde havermoutpap.

De kant en klare havermoutpap is echter veel ongezonder. Producenten voegen daar veel te veel suiker en zout aan toe, waardoor het minder gezond is om te eten. Als je er veel van eet zul je merken dat het ideale gewicht wat je had steeds verder uitzicht raakt.

Gezonde recepten


havermoutpap

Havermoutpap is een van de populairste en gezondste ontbijtrecept die er zijn is!

als ontbijt is het ideaal. Je bent met het maken van de havermoutpap nog geen 10 minuten kwijt. Het is dus een makkelijke maaltijd om te maken. Daarnaast kun je er zelf ook nog wat lekkers aan toevoegen zoals fruit. Dan heb je jouw ideale ontbijt gemaakt

Granola

Je kunt van havermout ook jouw eigen granola maken. Dit is een stuk gezonder dan een pak uit de supermarkt. Daarnaast weet je zelf wat je erin doet, dus dan hoef je ook niet bang te zijn dat er rare producten in verwerkt zitten. Je bent hier wel wat langer mee bezig, maar dit hoef je maar een keer te doen. Daarna kun je er nog lang van genieten!

Havermout koekjes

Deze koekjes worden tot de gezondere koekjes gerekend. Mede doordat ze veel vezels bevatten en minder suiker. Het ligt er natuurlijk aan hoe jij ze maakt. Je kunt bijvoorbeeld chocolade toevoegen of appel. Het ene is wat gezonder dan het ander, maar het is allebei super lekker!

Meer tips om af te vallen? Lees dan mijn andere blogs!


Kiloburner

  Gezond afvallen?

 • Het #1 product voor afvallen in Nederland

 • Methode voor gezond en snel afvallen

 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *