(function() {var wf = document.createElement('script');wf.src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/webfont/1/webfont.js';wf.type='text/javascript';wf.async='true';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(wf, s);})();
Peter

Welk dieet past bij mij? Welke verschillende diëten zijn er? Een dieet, wat mag je eten? Dit zijn allemaal vragen waar veel mensen een antwoord op willen.

De laatste jaren worden we overspoeld met nieuwe dieet methodes of nieuwe soorten diëten waarvan gezegd wordt dat die altijd gaan helpen.

In de meest voorkomende gevallen werken deze diëten helemaal niet, omdat ze niet bij jou passen.

Maar je vraagt jezelf dan af: welk dieet past bij mij? 

Een goed dieet is belangrijk!

Zelf ben ik ook op een blog website terechtgekomen, toen ik in Google op ”welk dieet past bij mij” zocht.

Deze site was gericht op verschillende diëten. Ik vond dat er niet genoeg informatie te vinden was over de keuze die je moest maken. 

Hierdoor maakte ik een verkeerde keuze en koos ik voor een crashdieet.

Dit paste echter helemaal niet bij mij. Zo gaf ik het na twee of drie dagen alweer op en kwam ik meer aan dan dat ik was afgevallen. 

Dit was niet goed voor mijn motivatie. Daarom besloot ik toen om mijn eigen eetpatroon te ontwikkelen, waarvan ik wist dat het zou werken. 

Zo combineerde ik verschillende voedingspatronen tot mijn ideale dieet en daar profiteer ik nog steeds van.

Deze blog is dus zo geschreven, dat je zeker weet dat helpt je de goede keuze te maken en zodat je daarmee een gezond eetpatroon gaat ontwikkelen.

 Zodat jij niet dezelfde fout maakt als dat ik heb gedaan.

geschreven om een goede keuze te maken voor een dieet

Wat is de oorzaak van jouw eetgedrag?

Het advies om gewicht te verliezen en af te slanken is meestal standaard. Eet minder en beweeg meer. Dit kan je zelf natuurlijk ook wel bedenken. 

Mijn advies is om eerst te bedenken wat de aanleiding is dat jij (te) veel eet. Dit kan bijvoorbeeld stress zijn, daar had ik vaak last van. 

Als ik in een stressvolle periode zat, kwam ik soms wel 4 kilo aan in de maand. 

Toen ik de oorzaak van het vele eten door had, ben ik minder op mijn gezonde voedingspatroon gaan letten, maar op mijn stressgehalte.

Ik deed de volgende dingen om de stress te verminderen: minimaal 8 uur slaap per dag, met iemand over mijn stress praten en ik schreef elke dag op waar de stress vandaan kwam.

Zo is mijn leven een stuk rustiger geworden en heb ik minder last van eetbuien door stress.

De volgende emoties kunnen eetbuien veroorzaken: verveling, stress, verdriet en het gevoel dat je jezelf mag belonen.

Een dieet, wat mag je eten?

Misschien dat jij er ook last van hebt. Je twijfelt aan alles en je weet niet wat je mag eten. Tijdens een dieet moet je toch altijd gezond eten? 

Dit is niet zo. Het ligt er maar net aan of je je dag hebt of niet. Ik ben uit mijzelf begonnen met een dieet. 

Ik had geen voedingsvoorschrift of een strikt eetpatroon. Ik at gewoon wat ik wilde, maar dacht er eerst drie keer over na.

Zo ben ik in drie jaar van overgewicht naar mijn ideale gewicht gegaan. De verschillende diëten waar ik het later nog over ga hebben hoeven dus niet bij jou te passen.

Ik merkte pas na twee jaar dat ik bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet aan het volgen was. 

Dit dieet had ik dus uit mijzelf ontwikkeld. Op een punt tijdens het afvallen heb ik een paar verschillende diëten opgezocht. 

De reden daarvoor was dat ik niet meer afviel.

Toch heb ik ze niet gevolgd, maar ik paste de voedingsadviezen wel toe aan mijn eigen dieet. Zo had ik eigenlijk een mix van een caloriearm dieet, een koolhydraatarm dieet en mediterraan dieet.

Vraag je jezelf af: ik volg een dieet, wat mag ik eten? 

Je kan dus alles eten. Als je er zelf maar achter staat. Je zult zeker geen verschil op de weegschaal merken tussen een bakje fruit of een stuk chocolade. 

Daarnaast vind ik het zelf altijd fijn dat als ik mijn dag niet heb, dat ik gewoon eet waar ik zin in heb. 

Maar ik heb wel altijd in mijn achterhoofd dat ik met een dieet bezig ben, dus nooit te veel snoepen.

Er zijn dus geen producten die je perse moet vermijden als je een dieet volgt.

Wel is het zo dat er bij sommige diëten staat dat er bepaalde producten niet in voor komen.

Als je jezelf dus strikt aan het dieet gaat vasthouden, is het de bedoeling dat je ze wel gaat vermijden. Dit raad ik uit ervaring alleen niet aan.

Mijn dieet tips:

Als ik op Google in typ: welk dieet past bij mij? Of een dieet, wat mag je eten? Krijg ik altijd de standaard zoekresultaten. 

Dit dieet is het beste of stop met snoepen, eet veel groente, maak gezonde recepten, doe oefeningen en drink veel water.

Dit zijn tips waar ik in het begin wat aan had, maar nu niet meer. En jij waarschijnlijk ook niet! Iedereen weet inmiddels wel wat de standaard tips zijn.

Daarom ga ik mijn eigen dieet tips vertellen die mij hebben geholpen met afvallen.

Bakje aardbeien eten tijdens dieet

Mijn eerste dieet tip:

En dat vind ik persoonlijk ook meteen de beste dieet tip.

Het is een tip die ik zelf nergens voorbij heb zien komen en ik vind dat iedereen die wil afvallen dit moet weten

 De tip is heel makkelijk: zorg ervoor dat je kauwgom in huis hebt. Ja echt, kauwgum! Het liefst natuurlijk wel suikervrij.

Mij heeft dit bijzonder goed geholpen en helpt mij eigenlijk nog steeds. 

Als je een honger gevoel op voelt komen, terwijl je net geluncht of ontbeten hebt raad ik je aan kauwgom te pakken.

Je krijgt dan een frisse smaak in je mond en hebt iets om op te kauwen. Dan heb ik zelf het gevoel dat ik iets aan het eten ben en gaat mijn trek weg.

Mijn tweede dieet tip:

Mijn tweede dieet tip is dat ik zorg dat ik ‘s ochtends altijd meteen aan het werk ga of iets actiefs ga doen. Wel pak ik dan eerst een kopje koffie en een glas water.

Als ik ergens mee bezig ben denk ik niet aan eten. Zo stel de eerste maaltijd uit naar het begin van de middag. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd.

Als ik heb een site gelinkt waar er een uitleg over staat, maar dit is weer zo standaard. De regeltjes die genoemd worden gebruik ik niet.

Bij intermittent fasting komt het er eigenlijk op neer dat je de eerste maaltijd van de dag uitstelt. 

Dit deed ik eigenlijk ook uit mijzelf al, omdat ik er gewoon niet aan dacht om te eten. Ik was dan met mijn hoofd bij de activiteit die ik aan het doen was.

Als intermittent fasting iets voor jou lijkt kun je deze video nog bekijken. Hier wordt het nog wat uitgebreider uitgelegd.

Mijn derde dieet tip:

Mijn derde dieet tip is dat je eigenlijk moet proberen dat je de eetgewoonte die je nu hebt gewoon moet doorzetten. Dit klinkt raar, maar je kan het nooit in een keer aanpassen.

Probeer wel per 2 á 3 dagen een verandering in je voedingspatroon toe te passen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een koekje minder per dag of in plaats van een alcoholisch drankje, en zero product.

Hierdoor gaat je lichaam wennen en zal je langzamerhand afvallen. Dit vond ik zelf een erg fijne manier van lijnen. 

Ook kom je er dan zelf achter wat goed werkt voor jouw lichaam. Bij mij werkt het bijvoorbeeld goed om veel eiwitrijke producten te eten, maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn.

Mijn vierde dieet tip:

Het klinkt misschien een beetje raar dat ik dit als dieet tip geef, omdat het tegenstrijdig is aan deze blog. Maar ik vind het toch een belangrijke tip om mee te geven.

Zorg ervoor dat je het dieet dat je kiest, niet ziet als tijdelijke dieet. 

Hiermee bedoel ik te zeggen, dat je er voor moet gaan zorgen dat je een gezond voedingspatroon/eetpatroon gaat opbouwen met behulp van het dieet of de verschillende diëten.

Als je de verschillende diëten gaat gebruiken om een gezond voedingspatroon op te bouwen is het niet tijdelijk en kun je de rest van jouw leven het gezonde voedingspatroon toepassen.

Zo zal je na het afslanken niet gaan aankomen, omdat je niet terugvalt in je oude eetgewoonte

Welk dieet past bij mij?

Welk dieet bij jou past ligt aan jouw persoonlijke voorkeur. 

Als mensen willen beginnen met lijnen kiezen ze meestal veel te snel een bepaald dieet, terwijl dat dieet helemaal niet bij hen past. 

Zo geven ze het sneller op, omdat het niet vol te houden is.

Hieronder geef ik voorbeelden van persoonlijke voorkeuren die je zou kunnen hebben. 

Hiermee kun je jouw keuze het beste maken en heb je er goed over nagedacht.

Bij de vraag “welk dieet past bij mij” zijn er natuurlijk ook dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Bij afvallen komt het vaak voor dat je energie level laag ligt. Dus bedenk of je dat wel echt wilt. Zo niet? kijk of er een ander gezond voedingspatroon bij jou past!

2. Ook moet je rekening houden met de tijd die je ervoor over wilt hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je voor een bepaald dieet veel in de keuken moet staan, terwijl je er eigenlijk geen tijd voor hebt.

3. Geld kan ook een rol spelen. Denk er bijvoorbeeld aan dat sommige producten een stuk duurder kunnen zijn dan andere. 

4. Natuurlijk zijn er ook producten die jij niet mag of kan eten. Dit kan komen, omdat je er allergisch voor bent of omdat je het gewoon niet lekker vindt. Dit is natuurlijk ook belangrijk bij jouw keuze. 

5. Tot slot speel motivatie ook mee. Zonder motivatie gaat het je niet lukken. Dus als je zeker weet dat je het wilt dan komt het goed!

Welke voeding past bij jou?

Als afvallen jouw doel is

Als jouw doel is om af te vallen zijn er verschillende diëten die goed zijn om  te volgen, om uiteindelijk jouw ideale gewicht te bereiken en een gezond voedingspatroon te krijgen.

Je kunt de volgende diëten gebruiken om af te vallen: het caloriearme dieet, het groente dieet, het crash dieet, het koolhydraatarme dieet en het mediterrane dieet. 

Deze diëten zijn allemaal gericht op het afvallen en afslanken. Er zijn dus genoeg keuzes om uit te kiezen.

Afvallen met een groente dieet: 

Als je wilt afvallen door middel van veel groentes, kun je het groente dieet kiezen. Kies het dus niet als je niet van veel groentes houdt of er allergisch voor bent. 

Het groente dieet is een lichtere vorm van een crash dieet. Ik heb dit dieet wel apart behandeld, omdat ik het voedingspatroon zelf niet vind horen bij de groep van het crash dieet. 

Het gezonde voedingspatroon van het groente dieet is ideaal voor vegetariërs. Er komen namelijk geen dierlijke, bewerkte en kant en klare producten in voor.

Het kan een relatief duur dieet zijn, omdat er veel verse groentes in voor komen. Als je het dus niet erg breed hebt, kan dit een probleem zijn.

De tijd die je voor dit dieet over moet hebben kan hoger liggen dan bij de andere verschillende diëten. Let hier dus ook op!

Afvallen met een caloriearme dieet:

Dit is een ideaal dieet als je zelf wilt bepalen wat je mag en kan eten. Ik raad dit dieet daarom ook erg aan. 

Het enige waar je voor moet zorgen is dat je onder je caloriebehoefte komt te zitten.

Je houdt dus zelf rekening met hoe duur het is, welke producten je eet en hoeveel tijd je er in stopt. Het caloriearme dieet is dus voor iedereen aan te raden!

Als je wilt afvallen met een crash dieet:

Er zijn veel verschillende crash diëten die je kunt volgen. Om wat voorbeelden te noemen: het koolsoep dieet, het waterdieet, het sap dieet en yoghurtdieet. 

Als je een van deze extremere voedingspatronen gaat volgen, worden er bepaalde producten voorgeschreven. 

Je hebt dus de kans dat het duurder wordt dan je hoopt, maar dat is met dit dieet meestal niet het geval.

Jouw motivatie moet erg hoog zijn om een variant van een crash dieet te volgen. Het is namelijk een van de zwaarste diëten

Let er ook op welke vorm je kiest. Als je geen koolsoep lust of er allergisch voor bent moet je dit natuurlijk niet kiezen als dieet.

Ik zelf raad dit dieet af, omdat ik denk dat het niet gezond is om een langere tijd te doen. 

Zelf gebruik ik het wel eens, als ik bijvoorbeeld een dag in de week te veel calorieën binnen heb gekregen. Maar dat kan je natuurlijk geen dieet noemen.

Afvallen met een koolhydraatarm dieet:

Als je wilt afvallen door weinig koolhydraten te eten, is dit dieet wat voor jou.

 Vaak is het gezonde voedingspatroon van mensen die dit dieet gaan volgen al redelijk gebaseerd op koolhydraatarm eten.

Zo niet? Dan wordt het iets moeilijker om met het koolhydraatarme dieet te beginnen, maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

Ook komt het vaak voor je jezelf slap gaat voelen als je dit dieet volgt. Heb je dus een levensstijl waar je veel energie voor nodig hebt, raad ik dit dieet niet aan.

Het is een duurder dieet om te volgen, omdat je er veel eiwitten in gaat verwerken en eiwitten zijn duur. 

Tot slot moet je nog rekening houden met hoe jouw lichaam reageert op vet eten. In het eetpatroon van dit dieet komen veel vetten voor. 

Als je lichaam daar niet goed op reageert, gaat het lastig zijn om vol te houden.

Afvallen met een mediterraan dieet:

In dit dieet wordt niet alleen rekening gehouden met een gezond eetpatroon, maar ook met hoeveel je beweegt. 

Als je dus erg van bewegen houdt, past het mediterraan dieet op dat vlak in ieder geval goed bij jou.

Daarnaast worden er producten en gerechten uit de mediterraanse landen toegepast. 

Ook worden er veel producten vermeden zoals: producten met toegevoegde suikers, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde granen. 

Houd jij dus niet van producten die bewerkt zijn of dat er suiker aan toegevoegd is, dan is dit dieet voor jou makkelijker te volgen.

Uit onderzoek is gebleken dat het mediterraan dieet ook een positieve invloed heeft op mensen met diabetes type 2

Dit komt mede door het vele bewegen en de weinige geraffineerde graanproducten.

De tijd die je erin moet gaan stoppen om de gerechten te maken is wel hoger dan bij de andere verschillende diëten. 

Heb je dus niet veel tijd dan kan dat een negatieve invloed hebben op het mediterrane dieet.

bij verschillende diëten helpt sporten

Als spieropbouw jouw doel is

Bij het opbouwen van spieren heb je veel eiwitten nodig. Eiwitten stimuleren namelijk de spieropbouw, de spier herstelt en het is goed voor het spierbehoud. 

Het is niet zo dat wanneer je meer eiwitten eet, de spieren vanzelf gaan komen. Om die spieren echt te krijgen zul je ook moeten gaan sporten.

Dan denk je misschien welk dieet past dan het beste bij mij? Ik wil afvallen maar ook spieren kweken. Dit kun je zo combineren tot een gezond voedingspatroon. 

Om te weten of het dieet voor spieropbouw goed bij jou past, kun je dat hieronder vergelijken met jouw levensstijl.

Afvallen met een eiwitrijk dieet:

Het doel bij dit dieet is om veel eiwitten binnen te krijgen. Dit doe je, omdat je er zelf beter en groter uit wilt gaan zien door meer spieren te gaan kweken. 

Als je dus van fitness en sporten houdt en spieren wilt gaan opbouwen/behouden, dan is dit een goed dieet voor jou.

Doordat er veel eiwitrijke producten in het voedingspatroon voor komen, is het een relatief duurder dieet om te volgen. 

Het is ook belangrijk om te weten hoe je lichaam reageert op eiwitten. Er kunnen namelijk nadelige gevolgen zijn als jouw lichaam veel eiwitten binnen krijgt. 

Je kan er bijvoorbeeld meer scheten dan normaal van gaan laten, er een slechte adem van krijgen of last krijgen van puisten.

Tot slot zal er niet heel veel tijd in gaat zitten met het bereiden van recepten of maaltijden. Wel ben je veel tijd kwijt met sporten.

Verschillende Diëten

Er zijn in de loop der tijd veel verschillende diëten bijgekomen. Dit maakt de vraag: welk dieet past bij mij, moeilijk. 

Je kunt er lang over nadenken en dan alsnog niet weten welk dieet echt goed bij jou past.

Om het iets makkelijker te maken, vind je hieronder informatie over verschillende diëten en wat het dieet met je lichaam doet. 

Zo kun je de verschillende diëten vergelijken en kijken welke bij jou past.

Ik geef ook mijn ervaring en mening over het dieet. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dat ook voor jou geldt.

informatie over verschillende diëten

Koolhydraatarm dieet

Het eerste dieet een algemeen bekend dieet. Het is een dieet waarbij je zo min mogelijk koolhydraten eet, om zo te zorgen dat je lichaam het opgeslagen vet gaat gebruiken als brandstof.

Dit is meestal een erg effectieve manier van afvallen. Jouw lichaam heeft een brandstof nodig om het te kunnen laten functioneren. 

Normaal gesproken worden de koolhydraten die je binnen krijgt gebruikt. 

Als je echter koolhydraatarm gaat eten, gaat je lichaam een brandstof gebruiken. Dit is het opgeslagen vet.

Zo zal je beetje bij beetje af gaan vallen.

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Eigenlijk is dit een erg simpele manier. Vervang de koolhydraatrijke producten door producten met bijna tot geen koolhydraten. 

Eet bijvoorbeeld geen aardappels, pasta, rijst, brood, pizza, snoep, zoetigheid en graanproducten. 

Op de vraag: welk dieet past bij mij, is dit een van mijn antwoorden. Dit dieet  heb ik namelijk ook toegepast in mijn eetpatroon. 

Zo at ik geen boterhammen meer in de ochtend en in de avond at ik vooral salades met een klein beetje zoete aardappel. 

Met deze methode kreeg ik weinig tot geen koolhydraten binnen.

Nadelen Koolhydraatarm dieet:

Er zijn echter ook nadelen bij dit dieet. Ten eerste zul je je vooral in het begin wat slapjes voelen. 

Dit komt, omdat je lichaam nog aan het zoeken is naar een andere brandstof en je dus niet veel energie hebt om te verbranden.

Ook is het een relatief lastig dieet om in je voedingspatroon toe te passen.

Je bent erg gewend om veel producten te eten met koolhydraten er in. Deze producten zul je dus moeten schrappen en vervangen

Groente dieet

Het groente dieet is een dieet die vooral bedoeld is voor vegetariërs. 

Er komen geen dierlijke, bewerkte en kant en klare producten in voor zoals vlees, vis, zuivelproducten, diepvries maaltijden, geraffineerde suikers en verse vruchtensappen. 

Er wordt dus alleen gebruik gemaakt van verse en onbewerkte producten. Wel komen er graanproducten en onbewerkte noten en zaden in voor

Je lichaam krijgt een stuk minder calorieën binnen dan het gewend is. 

In groente en fruit zitten namelijk weinig calorieën. Je zult dus meer calorieën gaan verbranden dan dat je binnen krijgt. 

Dit is dus ook een caloriearm dieet. 

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Je zult dus de dierlijke producten uit je eetpatroon moeten halen. 

Dit is vaak best moeilijk, omdat je ook geen zuivelproducten en eieren meer mag eten. Daarnaast eet je ‘s ochtends brood met iets van groente. 

Je kan dus geen kaas of jam op je brood doen. Wel kun je ‘s avonds bijna hetzelfde eten als je waarschijnlijk al deed. 

Nadelen groente dieet:

Er zijn wel een paar nadelen waar je rekening mee moet houden als je het groente dieet wilt volgen. 

Ten eerste zul je erg veel inspiratie moeten hebben om dit dieet toe te passen in je voedingspatroon. 

Er zijn genoeg recepten te vinden op internet, maar dit vergt natuurlijk ook een stuk meer tijd.

Ten tweede vallen er veel eiwitten weg, doordat je geen dierlijke producten meer eet. 

Als je dus spieren wilt opbouwen of wilt behouden raad ik dit dieet niet aan.

gezonde voeding belangrijk linksboven

Crashdieet

Een crash dieet is een dieet met een extreem voedingsvoorschrift. Het doel is om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk af te vallen. 

Daarom is het ook niet het gezondste dieet om te kiezen. Vaak word crash dieet toegepast bij patiënten van een ziekenhuis. 

Hierbij is de bedoeling dat ze snel afvallen om bijvoorbeeld een operatie goed uit te kunnen voeren.

Je lichaam krijgt bij een crash dieet de zo minimaal mogelijke calorie hoeveelheid binnen. 

Je hongert jouw lichaam als het ware uit. Zo wordt je lichaam tot het extreme gedwongen als je dit dieet over een lange periode toepast. 

Het is daarom ook zeker niet aan te raden om langer dan een week te doen. 

Voorbeelden van een crashdieet zijn: het koolsoepdieet, het waterdieet, het sapdieet en yoghurtdieet. 

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Om je gezonde voedingspatroon hier op aan te kunnen passen moet je dit eigenlijk helemaal overhoop gooien. 

Je eet namelijk heel weinig en je drinkt vooral veel water. Zo kan je makkelijk 3 kilo per week afvallen. 

De producten die je vooral zijn de calorie- en koolhydraatarme producten. Dat komt neer op groentes, fruit en soms een klein beetje zuivel.

Zelf heb ik het ook toegepast in mijn eetpatroon. 

Als ik aan het lijnen was en ik had bijvoorbeeld een feestje waar ik alcohol dronk, kwam ik al snel hoog in calorieën. De dag erna at ik daarom bijna niks.

Zo compenseerde ik mijn eetgedrag van de dag ervoor.

Nadelen crashdieet:

Je hebt heel weinig energie. Voor mij was het niet erg, omdat ik het een dag na een leuk feestje deed. Zo merkte je er bijna niks van. 

Maar als je dit meerder dagen volhoudt, voel je jezelf slap en futloos.

Daarnaast zijn de kilo’s die je verliest tijdens het crashdieet is niet alleen vet. 

Zo komt het meestal voor dat als je weer volgens je normale eetpatroon gaat eten, de kilo’s er weer aan komen.

Tot slot loop je een risico op een tekort aan voedingsstoffen. Hierdoor wordt je immuunsysteem slechter en raken je hormonen in de war.

Caloriearm dieet

Van alle verschillende diëten die er zijn is het caloriearme dieet is het meest logische dieet. 

Je zorgt ervoor dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt. Zo gaat je lichaam de opgeslagen calorieën die inmiddels omgezet zijn in vet, verbranden. 

Ook is het een van de gezondste diëten, omdat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Het is niet moeilijk om hierbij je voedingspatroon aan te passen.

Ik raad het daarom ook aan om dit dieet te volgen als je net begint met afvallen. 

Zorg ervoor dat je in het begin steeds minder snack in je eetpatroon verwerkt. 

Zo bouw je het langzaam af en word je calorie innamen automatisch verlaagt. 

Eet bijvoorbeeld een appel in plaats van 3 koekjes. Ook kun je meer groente en iets minder Koolhydraten eten. 

Ik vind dit persoonlijk het caloriearme dieet het fijnste dieet. Zo begon ik ook met afvallen en ben ik langzaam naar mijn ideale gewicht toe gegaan. 

I de ochtend pakte ik in plaats van boterhammen met pindakaas, een bakje kwark. Dit scheelde al 200 calorieën.

Elke week veranderde ik iets in mijn voedingspatroon, zodat ik minder calorieën binnen kreeg. 

Hierdoor hield ik het ook langer vol en werd mijn eetpatroon gezonder.

Ik hield de calorieën die ik at bij met een app genaamd MyFitnessPal. Dit maakte het makkelijker om mijn eigen eetpatroon te ontwikkelen. 

Zo hield ik het lijnen langer vol. 

Nadelen caloriearm dieet:

Ik heb zelf geen nadelen ervaren met het caloriearme dieet. 

Daarom is het ook echt aan te raden. 

Je bepaalt zelf hoe laag je in calorieën gaat zitten en wat je wel en niet eet. Hiermee sluit je dus geen producten uit. 

Dit maakt het voor mij persoonlijk een ideaal dieet om te volgen.

Diabetes type 2 dieet

Diabetes type 2 is een ziekt die kan ontstaan door veel verschillende factoren. 

Veel voorkomende factoren zijn: te weinig bewegen, overgewicht en een hoge bloeddruk. Ook kan het erfelijk zijn. 

Bij veel verschillende diëten is het doel om af te vallen. 

Dat bij een persoon die diabetes type 2  ook het geval alleen kan het zijn dat het op een speciale manier gebeurd.

Om zo nog van deze ziekte af te komen of om deze ziekte onder controle te krijgen. 

Het is namelijk niet altijd zo, dat je er nog van kan genezen.

Het doel bij dit dieet is om zo min mogelijk suikers en rood vlees binnen te krijgen. 

Zo blijft je suikerspiegel stabiel en heb je minder kans dat je je duizelig of slecht gaat voelen. 

Op vraag, welk dieet past bij mij, heb je bij dit dieet eigenlijk al meteen een antwoord. Ja, als je diabetes type 2 hebt. Nee als je deze ziekte niet hebt.

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Ik heb zelf nooit diabetes type 2 gehad, dus ik kan er eigenlijk niet over mee praten. 

Wel heb ik goede achtergrond informatie verzameld om jou de beste informatie en tips te geven voor het diabetes type 2 dieet.

Allereerst moet je er voor gaan zorgen dat de vele suikers die je in jouw eigen voedingspatroon zaten, eruit worden gehaald. 

Dit kan je doen door bijvoorbeeld zero frisdrank te gaan drinken en suiker vrije snoepjes te gaan eten. 

Vaak proef je weinig verschil bij deze producten. Ook kun je het beste rood vlees vermijden. 

Producten die je juist moet eten zijn: volkoren producten, groente en fruit. Je kunt bijvoorbeeld als avondmaaltijd volkoren pasta met veel groente eten. 

In volkoren producten zitten minder snelle koolhydraten dan in geraffineerde graanproducten. 

Als je minder snelle koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

Daarnaast helpt bewegen ook erg om diabetes type 2 tegen te gaan. 

Als ik zelf een rondje ga hardlopen of wandelen gebruik ik de app: Runkeeper. 

Deze app houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt en hoever je hebt gelopen. Dit is echt een aanrader

Als je dus jouw gezonde voedingspatroon optimaliseert,  houd je jouw bloedsuikerspiegel onder controle en heb je de grootste kans om risico’s te verkleinen. 

Nadelen diabetes type 2 dieet:

De enige nadelen die er zouden kunnen zijn, is dat je in een keer jouw eetpatroon moet veranderen en dat je dat moeilijk kan gaat vinden. 

Ook is het lastig om in een keer te gaan bewegen als je dit een lange tijd niet gedaan hebt.

Verder is het eigenlijk een medicijn om beter te worden. Dus om te zorgen dat jij geneest moet je het diabetes type 2 dieet proberen vol te houden.

Mediterraan dieet

Het Mediterraan dieet is afkomstig uit de landen rondom de Middellandse zee. Een paar voorbeelden van die landen zijn: Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk. 

Het dieet is gebaseerd op de traditionele voeding die ze daar rond het jaar 1960 aten. 

Uit onderzoek dat ze naar het mediterraan dieet hebben gedaan, is bleken dat het de risico’s op veel ziektes verlaagd zoals obesitas, hart- en vaatziekte en ook diabetes type 2. 

Ook helpt het als je wilt afvallen.

In dit dieet wordt er rekening gehouden met hoeveel je beweegt. 

Er wordt aangeraden om vaker te gaan wandelen, fietsen en joggen in plaats van de auto te pakken.

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Er zijn veel verschillende meningen over wat er nou in het mediterraan dieet hoort. 

Dit komt, omdat in de bijbehorende landen er erg verschillend werd gegeten. Het voedingsvoorschrift wat ik aanraad komt uit een onderzoek dat gedaan is naar het dieet.

In het mediterraan dieet worden de volgende producten gegeten: groente, fruit, volkoren producten, vis, noten en in mindere mate vlees, zuivelproducten en eieren. 

Deze producten komen je natuurlijk bekend voor, daarom is het niet erg moeilijk om je voedingspatroon aan te passen.

De producten die je moet vermijden zijn: producten waarin suikers zijn toegevoegd, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde graanproducten. 

Vervang dus geraffineerde graanproducten door volkoren producten. Dit is in het begin wel even wennen, maar naar mate je het langer doet went het vanzelf.

Een ander voedingsvoorschrift is dat je geen frisdrank met toegevoegde suiker mag drinken. Drink dus water, thee of koffie.

Ik heb zelf dit dieet nooit toegepast, maar ik heb van mensen in mijn kenniskring gehoord dat het een erg fijn dieet is. 

Vooral omdat het eigenlijk niet heel veel verschilt met het eetpatroon wat zij eerst hadden,

Nadelen mediterraans dieet:

Een nadeel, wat best zwaar kan wegen is dat het afvallen moeizamer gaat dan met vergelijkbare diëten om af te vallen.

 Dit verhoogt de kans dat je het eerder opgeeft en dat is niet de bedoeling.

Het mediterraan dieet vergt dus ook veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. 

Let er ook op dat je niet teveel volkoren graanproducten gaat eten zoals volkoren pasta.

 In Italië eten ze namelijk niet zoals we denken, elke dag twee borden pasta en een pizza. 

Er zitten namelijk veel calorieën in deze producten, dus is de kans dat je afvalt is minder groot als je hier veel van eet. 

eten van een mediterraans dieet

Eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is een dieet dat vooral bedoeld is voor mensen die spiermassa willen opbouwen.

Door veel eiwitten te eten zorg je ervoor dat jouw spieren worden behouden en versterken. Ook eet je in het eiwitrijke dieet minder koolhydraten dan normaal.

Mensen denken vaak dat als je veel eiwitten eet, je dan sneller spieren krijgt. Dit is niet zo.

Als je meer spieren hebt, heb je natuurlijk ook meer eiwitten nodig om deze te behouden. Daarom hebben personen die naar de sportschool gaan meer eiwitten nodig. 

Mensen die niet sporten hebben dus ook minder eiwitten nodig.

Je hoeft niet naar de sportschool te gaan om veel eiwitten te mogen eten. Als jij veel hardloopt, voetbalt, fietst enzovoort heb je ook eiwitten nodig.

Jouw spieren moeten namelijk ook herstellen en hier zorgen de eiwitten ook voor.

 Maar als je te veel eiwitten eet worden ze gewoon omgezet in vet. Het kan dus ook een effect op je gewicht hebben.

Hoe kun je je voedingspatroon aanpassen?

Het is dus de bedoeling dat je veel eiwitten binnen gaat krijgen. 

Dit kun je doen door middel van zuivelproducten in je voedingspatroon in te passen zoals: kwark, yoghurt, en melk.

Persoonlijk kies ik voor de magere varianten, omdat daar minder calorieën in zitten.

Ook kun je eieren, vlees, vis en noten eten. 

Hierin zitten ook veel eiwitten. Pas wel op dat je niet te veel van de calorierijke producten gaat eten. 

Dit is een veel gemaakte fout. Je zult dan aan gaan komen.

Om de koolhydraten te verminderen kun je koolhydraat arm gaan eten. Vervang bijvoorbeeld het brood dat je ‘s ochtends eet, door kwark. 

Hiermee krijg je dan ook meteen veel eiwitten binnen. Het is ook goed om minder pasta, pizza en andere volkoren graanproducten te eten.

Ik heb dit dieet zelf min of meer ook toegepast. Zelf vond ik kwark namelijk erg lekker. Daar at ik dan ook veel van. 

Daarnaast at ik ook een of twee eieren per dag. Hiermee kwam ik dus al best hoog in eiwitten.

Nadelen eiwitrijk dieet:

Het eerste nadeel kan zijn dat je er meer voor betaalt. Producten met veel eiwitten zijn namelijk duurder dan dat je zou denken. Het is dus geen low budget dieet.

Ook komt het vaak voor dat je erg hoog komt te zitten in vetten. Je eet namelijk weinig koolhydraten en veel eiwitten. 

In eiwitrijke producten zitten meestal ook veel vetten. Let er dus op dat je niet teveel vet binnen krijgt

Gezond voedingspatroon of een dieet?

Op de vragen: welk dieet past bij mij? Welke verschillende diëten zijn er? Een dieet, wat mag je eten? 

Heb je als het goed is nu een antwoord kunnen krijgen. 

Maar wat als jij niet een bepaald dieet wilt volgen, maar een gezond gezond voedingspatroon wilt opbouwen net zoals ik heb gedaan?

Dit kun je doen door van een paar verschillende diëten op te schrijven wat je er fijn aan vindt en hoe je dat wilt toepassen in jouw gezonde voedingspatroon.

Ik begon ooit met een caloriearm dieet en daar heb ik steeds dingetjes aan veranderd, zodat ik mijn eigen eetpatroon steeds fijner begon te vinden.

 Vandaag de dag heb ik een gezond voedingspatroon ontwikkeld en herken ik de volgende diëten erin.

Het caloriearme dieet, het koolhydraatarmde dieet, en het eiwitrijke dieet. Dit is voor mij ideaal. 

Je hoeft dus niet een bepaalde maaltijdsvoorschrift of voedingsschema te volgen. Als jij je er fijn bij voelt en je ermee jouw doelen kun bereiken kom er je heel ver mee.

Stappenplan om meteen een gezond voedingspatroon op te bouwen!

hierboven heb je gelezen dat het uiteindelijke doel is om een gezond voedingspatroon op te bouwen

Bij Afvallen met Nederland is er een speciaal programma ontworpen. Waar ze stap voor stap zorgen dat jij een gezond voedingspatroon ontwikkeld

Hiermee kun je vandaag al een beginnen, onder begeleiding van een diëtiste.

Het enige wat jou nog te doen staat is jezelf aanmelden.

Druk op de knop hieronder om meteen te beginnen!

Afvallen met Nederland

Voor een blijvend en gezond voedingspatroon

Het meest succesvolle dieet programma

Begeleiding van een diëtiste


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *